Mobile Analytics: de "dikke, rijke client" is terug!

Sinds eind vorige eeuw zijn softwareleveranciers bezig om hun toepassingen onafhankelijk te maken van de gebruikers PC. De meeste rapportage- en analyse-software heeft dan ook een op web gebaseerde gebruikersinterface. Deze zogenaamde “thin clients” hebben niet alleen voordelen voor de gebruikers (overal en altijd de mogelijkheid om toegang tot de toepassing te krijgen), maar zeker ook voor de beheerders (meeste zaken centraal kunnen regelen) en daarmee de kosten.

Met de opkomst van mobile BI lijkt het er soms op dat al deze inzet overbodig is geworden. De leveranciers vallen over elkaar heen met hun “app’s” zodat hun software gebruikt kan worden op smartphones en tablets.

Aangezien deze markt (nog) gedomineerd wordt door Apple zijn het voornamelijk apps die werken op iPhone en iPad, maar ook Android apps kom je steeds meer tegen.

We zijn dus weer terug in de vorige eeuw: voor ieder platform een afzonderlijke client applicatie. Er zijn zelfs publicaties waar de nadruk wordt gelegd op alle voordelen van deze aanpak. (column uit Webwereld van 19 september jl.)

Nu is het niet dat ik de voordelen van apps niet erken, maar zeker bij BI toepassingen vallen die snel in het niet. Dit komt met name doordat gebruikers de gegevens zo “vers” mogelijk willen hebben, dus een verbinding met de server is meestal een vereiste. Dus als de verbinding er toch moet zijn, waarom dan niet een “thin client”? Een direct voordeel daarvan is dat het niet alleen werkt op één specifiek platform, maar met iedere willekeurige web browser gebruikt kan worden. De enige uitdaging is dan nog het omgaan met verschillende scherm formaten, maar dat is voor iedere web-ontwikkelaar dagelijkse kost.

De voordelen van een “thin client” (HTML5) ten opzichte van een app worden in het opiniestuk uit Webwereld van 3 oktober jl. ook nog eens aangestipt. Blijkbaar zijn ze er bij Webwereld ook nog niet over uit…

Wij hebben er voor gekozen om vast te houden aan onze pure HTML benadering, ook voor toegang vanaf mobiele apparaten als smartphones en tables. Eerder dit jaar hebben we een korte video gemaakt van Oxygen op de iPad. Deze is hieronder te zien: