Leestip: Guide to Information Graphics

In het ontwerpen en implementeren van rapporten en dashboards maken wij veelvuldig gebruik van de ideeën van Stephen Few. Alleen zijn boeken zijn niet in een formaat dat je ze als naslagwerk dagelijks in je tas stopt (als je ze nog niet digitaal op je iPad hebt). Gelukkig heeft Dona Wong vorig jaar een compact naslagwerk uitgebracht dat een overzicht geeft van alle do’s en dont’s betreft het presenteren en weergeven van gegevens.

Dona Wong was bijna 10 jaar als Graphics Director bij The Wall Street Journal verantwoordelijk voor het effectief presenteren van gegevens. Verder is het wel aardig om te melden dat haar scriptiebegeleider aan Yale niemand minder dan Edward Tufte was.

Few gaat in zijn boeken verder in op de details, maar dit boek scoort veel beter in de categorie: even nakijken hoe ik dit het beste kan doen. Zelf heb ik het altijd bij me om waar nodig nog even na te kijken wat de voor- en nadelen zijn van een bepaalde visualisatie. Naast advies over visualisaties gaat Wong ook in op het gebruik van lettertypes en fonts.

Verder gaat Wong in hoofdstuk 4 in op “lastige situaties”. Dit zijn die typische situaties waar iedereen regelmatig tegenaan loopt bij het maken van visualisaties: missende gegevens(punten), grote getallen met kleine veranderingen, vergelijkbare schalen en kleuren met zwarte inkt.

Wil je ook je informatievisualisatie verbeteren? Zorg dat je dit geweldige boek in je tas hebt zitten. Liever deze kennis en ervaring gelijk toepassen op je eigen situatie: neem contact op met mij (michel.dekker@novasilva.com) voor een workshop Effectief Rapporteren.