Computable: don’t make me think!

Met veel plezier lees ik wekelijks het laatste Nederlandse ICT nieuws in de Computable. Het stelt me in staat om snel een overzicht te krijgen wat er speelt en welke ontwikkelingen er zijn. Het leest prettig en heeft inhoudelijk goede artikelen, dus een aanrader voor iedereen die werkzaam is binnen de ICT.

Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte voor verbetering is. Net als het online voorbeeld van Antoine vorige week is de Computable helaas een inspiratiebron voor verwarrende en onduidelijke data visualisaties.

Data visualisaties hebben tot doel het communiceren van gegevens zodat het publiek deze eenvoudig kan begrijpen en doorgronden, of zoals Steve Krug dat pakkend beschrijft in zijn boek “Don’t make me think!”.

In dit artikel wil ik niet alleen voorbeelden geven waar deze grafieken verbeterd kunnen worden, maar ook proberen om de verbetering tot stand te brengen. Vandaar dat dit artikel als open brief aan de redactie van Computable is gestuurd.

Beste redactie van weekblad Computable,

Om te beginnen wil ik jullie bedanken voor een geweldig weekblad dat ik wekelijks met veel plezier lees.

Naast het genieten van uw weekblad moet ik u bekennen dat er zeker ook zaken zijn waar ik mij wekelijks aan stoor. Wat zeker meer aandacht verdient zijn de grafieken die jullie veelvuldig gebruiken in de rechter bovenhoek van veel pagina’s. Om te illustreren waar ik op doel heb ik twee willekeurige voorbeelden bijgevoegd.

afbeelding 1 – bron: Computable 01-07-2011

Het eerste voorbeeld (afbeelding 1) is er één die wekelijks terugkomt: de Banometer. U geeft in dit onderdeel aan hoe de ICT arbeidsmarkt zich heeft ontwikkeld in de afgelopen weken.

U maakt hier gebruik van een staafdiagram, waarbij de hoogte van de staaf wordt bepaald door het aantal vacatures (van een bepaalde functie in een week). De lengteverschillen van de staven geven aan hoe de verschillende resultaten zich tot elkaar verhouden. Dit laatste wordt helaas gedeeltelijk teniet gedaan door het laten “verspringen” van de y-as (van 150 naar 1000). Verder is de schaalverdeling voor en na het verspringen niet hetzelfde: voor het verspringen in stappen van 50, maar na het verspringen in stappen van 100.

Als ik vervolgens de tekst bij de grafiek lees, dan lijkt de boodschap te zijn: in het algemeen (Online ict-functies) is er krimp, maar bij de projectmanagers is er groei in het aantal vacatures gedurende de afgelopen weken.

In uw grafiek staan alleen de absolute aantallen vacatures per week afgebeeld, waardoor de lezer de groei/krimp (waar het blijkbaar om gaat) zelf moet afleiden. Dit afleiden is op zich al lastig, maar door het “verspringen” van de y-as en het gebruik van meerdere schaalverdelingen wordt het vrijwel onmogelijk. Als de omvang van de groei/krimp de boodschap is, gebruik deze dan ook in de grafiek.

In afbeelding 2 heb ik dezelfde gegevens gebruikt, maar nu de groei/krimp afgebeeld. Het is direct duidelijk dat de vacatures voor Projectmanagers harder gegroeid zijn dan de vacatures On-line ict-functies.

afbeelding 2 – alternatief voor afb 1

 

 

 

 

 

afbeelding 3 – Computable 21-10-2011

In het tweede voorbeeld (afbeelding 3) zit de valkuil vooral in het afwijkende gebruik van de x-as.

In eerste instantie viel mij niets bijzonders op, maar toen ik wat beter naar de x-as keek viel op dat de “afstand” tussen de verschillende resultaten niet gelijk is. In de huidige grafiek lijkt de stijging met name sterk is in de eerste 3 perioden, waarna hij wat afvlakt. Als je echter alle maanden in de grafiek plaatst en de verschillende resultaten met elkaar verbindt, krijg je afbeelding 4.

Dan wordt duidelijk dat met name het resultaat in mei 2011 de stijging laat afzwakken, maar dat de stijging daarna weer toeneemt.

Dit waren slechts twee willekeurige voorbeelden, maar Ik hoop dat deze u helpen met het verbeteren van uw data visualisaties. Mocht u meer informatie over dit onderwerp willen hebben, dan zijn de boeken van Edward Tufte, Stephen Few en Dona Wong een goede start. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Michel Dekker

afbeelding 4 – alternatief voor afb 3