PowerPoint, Spaceshuttle en dode katten

Dagelijks maken we gebruik van het werk van Edward Tufte om te voorkomen dat er teveel afleiding en misleiding plaatsvindt bij het visualiseren van gegevens. Nu gaat het bij het werk van Edward Tufte niet alleen om de visualisaties zelf, maar ook met enige regelmaat over een hulpmiddel dat we allemaal veel gebruiken: PowerPoint.

We kennen allemaal de presentaties die niet ondersteund, maar eerder overvleugeld, worden door de getoonde powerpoint slides. Edward Tufte heeft zijn ergernis over het gebruik (of beter: misbruik) van PowerPoint zelfs verwerkt in een essay. En hij gaat nog verder: Tufte beschrijft de relatie tussen de ramp met de spaceshuttle Colombia uit 2003 en PowerPoint op zijn website.

Vervolgens zijn er op het internet genoeg creatieve geesten die met dit onderwerp wel wat kunnen. Zo maakte Mark Goetz een geweldig schema (afbeelding 1). Met name Amerikanen moeten hard lachen om deze afbeelding, maar bij mij viel het kwartje niet direct. Waarschijnlijk kwam dit doordat ik (en wellicht ook jullie) niet bekend zijn met de gevleugelde Amerikaanse uitdrukking: “Every time you masturbate, God kills a kitten”. Deze kennis is van belang om te kunnen genieten van de afbeelding van Goetz.

Ondanks het werk van o.a. Tufte en Goetz blijven we geconfronteerd worden met verschrikkelijke PowerPoint slides en slaapverwekkende presentaties. Vandaar dat John Graham-Cumming het tijd vond om er actief iets aan te gaan doen met zijn blog Tufte kitten kill count. Deze blog is een publieke schandpaal voor slechte PowerPoint slides waar we allemaal onze bijdrage aan kunnen leveren. Stuur John jullie voorbeelden en wellicht dat het eindelijk beter gaat met onze presentaties.