Kleurrijke armoede

Kleur is een belangrijk hulpmiddel bij het presenteren van informatie. Maar ook hier geldt: overdaad schaadt! Het is helaas eerder regel dan uitzondering dat bijna de hele regenboog aan kleuren gebruikt wordt in rapporten. En bij dashboards maken we het vaak nog bonter.

Voor het effectief inzetten van kleur is het goed om een aantal voorbereidingen te treffen.

Om te beginnen kiezen we een kleurpalet. Een hulpmiddel hierbij is een zogenaamd kleurenwiel (afbeelding 1). Hierbij gelden de kleuren rond het rode spectrum als warme kleuren, zoals rood, oranje, geel en bruin. De koele kleuren concentreren zich rond de blauwe kleur: blauw, groen, en grijs.

Vlakken met warme kleuren lijken groter dan vlakken met koude kleuren, dus komt een vlak met de kleur rood veel sterker over dan hetzelfde vlak in de kleur blauw. Kies daarom zowel een paar warme als koude kleuren en gebruik de warme kleuren voor de punten die er uit moeten springen. Meestal is het voldoende om 3 tot 7 kleuren te kiezen.

Vervolgens kies je per kleur 3 tot 5 verschillende sterktes (van donker naar licht). Dit geeft vervolgens genoeg combinatiemogelijkheden om de informatie af te beelden. Dit betekent echter niet dat je alle kleuren uit je palet ook moet gebruiken.

Probeer zo min mogelijk kleuren te gebruiken en waar mogelijk binnen één grafiek of tabel gebruik te maken van de verschillende sterktes binnen een kleur. Vermijdt ook het gebruik van verschillende kleuren voor dezelfde gegevens, zoals te zien in afbeelding 3.

afb. 3 – veel kleuren

afb. 4 – één kleur

afb. 5 – afwijkende sterkte

Beter is het om in dit geval voor alle staven dezelfde kleur te gebruiken (afbeelding 4). Mocht het nodig zijn om op een bepaald punt de nadruk te leggen dan kan dat door dezelfde kleur te gebruiken met een afwijkende sterkte (afbeelding 5) of een kleur van de andere kant van het kleurenwiel (afbeelding 6).

afb. 6 – afwijkende kleur

Tenslotte is bij het kiezen van de juiste kleuren van belang rekening te houden met zo’n 10% van de mannelijke bevolking. Deze groep kan niet het volledige kleurenspectrum onderscheiden. Bij vrouwen komt dit bij minder dan 0,5% voor. Mensen met deze afwijking, in de volksmond vaak kleurenblind genoemd, hebben met name moeite met het onderscheiden van de kleuren rood en groen. Probeer dus combinaties van deze twee kleuren te voorkomen. Een aardig hulpmiddel hierbij is het Color Oracle van de Oregon State University. Hiermee kun je zien hoe kleuren gezien worden door personen met “kleurenblindheid”.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *