Few is more…

Het rapporteren van resultaten wordt steeds eenvoudiger door de snelle ontwikkelingen in rapportage en dashboard software. Waar je voorheen als “schrijver” van een rapport of dashboard nog moest worstelen met complexe database-talen en ondoorgrondelijke statistische pakketten kun je nu in een handomdraai je gegevens in Excel laden en de meest uiteenlopende visualisaties maken. Ook zijn er steeds meer gespecialiseerde softwarepakketten waarmee een beetje handige “schrijver” de meest indrukwekkende overzichten maakt. Goede voorbeelden hiervan zijn Tableau en Spotfire.

Toch krijg ik niet de indruk dat de “lezers” van al dit moois hiermee geholpen zijn. Het ene naar het andere intimiderende rapport wordt over ze uitgestrooid. Net als het schrijven van een boek, tijdschrift of krant is ook het “schrijven” van een rapport of document een vak. Het gaat in beide gevallen om het effectief communiceren van een boodschap. Dit is iets anders dan het lezen van je eigen aantekeningen.

De meeste van de eerder genoemde ontwikkelingen zijn dus geweldig voor het zelfstandig kunnen uitvoeren van een analyse, maar voor het opstellen van leesbare rapporten en dashboards is meer nodig. Dit gaat dan niet om meer software of andere technische hulpmiddelen, maar om de juiste aanpak en kennis van effectief communiceren.

Er is gelukkig ook verbetering zichtbaar op het gebied van aanpak en kennis van effectief communiceren. Het werk van personen als Edward Tufte en Stephen Few wordt steeds bekender, zowel bij de “schrijvers” als de “lezers”. Ook las ik net op LinkedIn het geweldige nieuws dat Stephen Few naar Nederland komt om een 3-daagse workshop te verzorgen (21, 22 en 23 mei). Mocht je in de gelegenheid zijn, aarzel dan niet en schrijf je in. Ik ben er zeker bij.

Kun je er in mei niet bij zijn, maar wil je wel weten hoe je het inzicht in je organisatie vergroot?
In één dagdeel nemen we de belangrijkste onderwerpen met je door en bekijken we samen waar je huidige rapportage verbeterd kan worden. De prijs van deze Nova Silva training? Die bepaal je helemaal zelf, achteraf.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *