Microsoft of Apple?

De mensen die mij kennen weten dat ik een paar jaar geleden ben overgestapt van MS Windows naar Mac OSX. Het overstappen werd veroorzaakt door een combinatie van gebeurtenissen, waaronder een prospect die alleen Mac OSX gebruikte en wilde zien of Oxygen ook daarop goed werkte (wat natuurlijk het geval is).

Ter voorbereiding van die demonstratie had ik een Macbook geleend van mijn oud-collega Michiel van wie ik wist dat hij al jaren grote fan was van de Mac. En zoals dat gaat met geleende spullen moest ik deze na de demonstratie weer teruggeven. Echter, deze eerste uitvoerige ervaring met de Mac heeft er uiteindelijk wel toe geleid dat ik volledig ben overgestapt op de Mac.

Nadat ik was overgestapt naar “de vijand” werd ik betrokken bij allerlei emotionele discussies over welke nu beter is: Windows of Mac. Gezien mijn beperkte technische kennis ben ik niet in staat om een gedetailleerd vergelijk te maken van beide platformen, maar ik herhaal wel met veel plezier en regelmaat de stelling: “Een Mac werkt gewoon. Een PC is meer voor knutselaars.”. Hier wordt dan heftig op gereageerd door de volgers van het “Windows geloof”. Uiteindelijk gaat het volgens mij om persoonlijke voorkeur, dus moet iedereen gewoon kiezen voor het platform dat hem of haar het beste ligt.

Toen kwam ik een paar weken geleden een commercial van Microsoft tegen over Windows 7 die mij vanuit een visualisatie oogpunt zeer teleurstelde. Blijkbaar is het cool om slecht leesbare visualisaties te maken ten koste van de boodschap. In de commercial heeft de vader een redelijk leesbare grafiek welke in een paar seconden wordt omgetoverd in een explosie van kleur en 3D effecten. Het gevolg: onduidelijkheid troef. Jammer dat Microsoft hier kiest voor het propageren van nutteloze toeters en de bellen.

Is dit nu een fout die alleen Microsoft maakt?

Zeker niet. Het lijkt er op dat het verwarrend afbeelden van informatie gemeengoed is geworden. Zo zag ik kort geleden een presentatie van Des Traynor waarin hij een treffend voorbeeld toont van het creatieve gebruik van grafieken door Apple. Afbeelding 1 toont een taartdiagram met een verdeling van de smartphonemarkt in de Verenigde Staten. Het gebruik van een 3D taartdiagram is al erg genoeg op zich, maar hier gaan ze zelfs nog een stapje verder. Zo is de oppervlakte van het groene gebied (marktaandeel Apple) groter dan het paarse (marktaandeel overige producenten), maar de percentages vertellen een ander verhaal. Dus op het eerste gezicht lijkt het dat Apple op de tweede plaats staat, maar gezien de getallen staan ze op de derde plaats. Is dit bewust? Geen idee, maar Apple heeft hier in ieder geval de schijn tegen.