Vind de kat!

Een paar blog artikelen terug ging Michel al in op slechte PowerPoint presentaties en het trieste gevolg voor katten. Deze keer vergaat het de katten gelukkig beter, je moet alleen heel goed zoeken. Kun je op de bovenstaande foto de kat vinden?

En op deze foto?

De meeste van ons hebben heel wat tijd nodig om de katten te vinden. We vragen nogal wat van ons visueel waarnemingsvermogen om deze katten met goede schutkleuren te vinden in deze bont gekleurde omgevingen. Jammer genoeg hebben veel van de rapporten en management dashboards die we tegenkomen last van dit effect: we zetten er teveel op, waardoor het heel veel moeite kost om de boodschap te zien.

Voorkom dat je moet zoeken naar de boodschap: bepaal voor een rapport of management dashboard eerst een helder doel en zorg vervolgens dat alles gericht is op alleen dat ene doel. Als we ook rekening houden met de werking van ons menselijk waarnemingsvermogen voor het verwerken van visuele informatie kan iedereen zijn kat vinden binnen een seconde.

Een goed hulpmiddel bij het zichtbaar maken van “de kat” op uw management dashboard is het whitepaper van Stephen Few uit 2006. Het beschrijft de 13 belangrijkste valkuilen in dashboard ontwerp en hoe deze te voorkomen:

 • Gegevens passen niet op één scherm;
 • Ontoereikende context van de gegevens;
 • Overdreven veel detail informatie;
 • Gebruik van ineffectieve presentatie vormen;
 • Variatie zonder betekenis;
 • Slecht ontworpen presentatie vormen;
 • Onjuist coderen van kwantitatieve gegevens;
 • Slecht organiseren van gegevens;
 • Vervuilen van het scherm met nutteloze versiering;
 • Overmatig gebruik van kleuren;
 • Onaantrekkelijk ontwerp.