Management dashboard: technologie of kunst?

Bij het ontwerpen van een management dashboard maak ik veel gebruik van draadmodellen. Op basis van de eisen en wensen bepaal ik hoe het dashboard er uit moeten gaan zien en teken vervolgens voorbeelddashboards in een tekenprogramma.

Door deze werkwijze kan ik in een heel vroeg stadium de management dashboards laten zien en bespreken met de betrokkenen. Deze tekeningen of draadmodellen noem ik meestal een “artist’s impression”, maar ik zie mijzelf zeker niet als artiest of kunstenaar. De tekeningen zijn volgens mij geen kunst, maar eerder (technische) ontwerpen gemaakt door een ontwerper.

Volgens mij is een belangrijk verschil tussen kunst en technologie dat bij kunst de vorm belangrijker is dan de functie, maar bij technologie is dit precies andersom: form follows function.

Op dit moment ben ik het boek “the functional art” van Alberto Cairo aan het lezen1. Hij beschrijft het werkgebied van de informatievisualisatie als een vorm van functionele kunst. Het is volgens hem geen technologie of kunst, maar een combinatie van die twee. Volgens hem is het dus eerder: “function restricts form”.

Ik kan me goed vinden in zijn conclusie: begin bij de functie en gebruik de ruimte van de functie voor mooie vorm(-geving). Dit komt goed overeen met de valkuilen in dashboardontwerp van Stephen Few zoals besproken in het artikel van vorige week. De eerste twaalf valkuilen gaan over functie, maar de laatste valkuil duidelijk over vorm: voorkom onaantrekkelijk ontwerp. Hiermee krijgt de “artist’s impression” voor mij een andere betekenis: ben ik toch ook nog een beetje kunstenaar.

1Alberto Cairo is nog bezig met het vertalen van zijn boek uit het Spaans naar het Engels. Hij verwacht het boek deze zomer in het Engels uit te brengen. Dus iedereen die Spaans spreekt kan het direct lezen (titel: “el arte functional”), de rest zal helaas nog een paar maanden moeten wachten.