Data visualisatie: geschikt / ongeschikt

Op internet is het aanbod van informatie over data visualisatie overweldigend. Daarnaast wordt er ook genoeg over geschreven in boeken en tijdschriften.

Twee weken geleden schreef ik bijvoorbeeld over de Nederlandstalige blogs. Natuurlijk is het aanbod in het Engels vele malen groter, al was het alleen al dat de auteurs hiermee een veel groter publiek kunnen aanspreken. Echter, de omvang van het aanbod maakt het niet alleen maar beter. Zo zijn er helaas ook voorbeelden van websites die ons op het verkeerde been proberen te zetten.

Zo struikelde ik laatst over de website everythingxcelsius.com. Het is een blog over het gebruik van de dashboard software Xcelsius van SAP. De voorbeelden geven weer dat deze zelfbenoemde dashboard goeroes geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Jammer genoeg is deze site geen uitzondering en zijn management dashboards met vooral veel spiegeltjes en kraaltjes de norm voor veel mensen.

Ik ben er van overtuigd dat je in vrijwel alle beschikbare dashboard software (dus ook Xcelsius) goede management dashboards kunt maken. In het ene pakket is het wellicht eenvoudiger en sneller dan in het andere, maar de software zelf is nooit een excuus om het niet goed te doen. Wat ik betreur is dat sommige gebruikersgroepen zich vervolgens blindstaren op de beschikbare functionaliteit in een bepaald pakket. Het gaat dan niet meer om effectief rapporteren, maar om zo veel mogelijk toeters en bellen te gebruiken. Of zoals Amanda Cox van de New York Times het pakkend zegt: “We’re so busy thinking about if we can do things we forget to consider whether we should

Gelukkig zijn er ook meer dan voldoende goede websites te vinden. Een website die ik elke week lees is die van Andy Kirk: visualising data. Hij geeft een goed overzicht wat er speelt op het gebied van data visualisatie. Zo maakt hij regelmatig overzichten van de artikelen die hem zijn opgevallen in een bepaalde maand. Ook geeft hij in zijn sectie Resources een uitgebreid overzicht van data visualisatie software en boeken. Deze website is zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Verder verzorgt Andy regelmatig zijn training Introduction to Data Visualisation. Komende maand ook in Nederland. Op vrijdag 13 juli komt hij naar Amsterdam. Er zijn nog wat plaatsen beschikbaar, dus als je kunt: mis het niet!

Ik ben zeker van de partij, dus hopelijk tot dan.