Dag vakantie, hallo verkiezingen!

Welkom terug! Net als de meeste van jullie hebben ook wij in de maand augustus van onze vakantie genoten.

Na de vakantie weer in het ritme komen valt mij altijd zwaar, vooral als ‘s-morgens vroeg de wekker om aandacht schreeuwt. Als de wekker de enige was die om aandacht verlegen zat…

Na een paar weken doorgebracht te hebben in Spanje was ik helemaal vergeten dat we weer snel naar de stembus mogen. Maar “gelukkig” hoef je de TV maar aan te zetten of een krant open te slaan: je ontkomt er niet aan. Ook een rustige wandeling door de stad is niet meer mogelijk, want op iedere hoek staat wel iemand die zijn of haar politieke voorkeur aan je uitdeelt.

En natuurlijk horen bij verkiezingen ook de peilingen. Iedere grote naam in onderzoeksland doet verplicht mee. Gevolg: een lawine aan getallen en bijbehorende analyses, die als het een beetje mee zit elkaar natuurlijk tegen spreken.

Zo zag ik gisteren op www.telegraaf.nl de onderstaande grafiek verschijnen. Natuurlijk niet handig dat er gekozen is voor een 3D staafgrafiek, maar hoe ondersteunt deze grafiek het bijbehorende artikel?

In het artikel staat geschreven dat de PvdA (volgens de peilingen) de laatste weken steeds dichter bij het zetelaantal van de SP komt. Hoe zie ik dat in deze grafiek? Buiten de typische moeilijkheden met een 3D staafgrafiek (zie Trellis chart: klein maar fijn) is er nog iets anders wat vragen bij mij oproept: waar kan ik zien dat het verschil kleiner is geworden in de loop van de tijd?

Bij de vier onderzoeken staat in de legenda gelukkig wel vermeld wanneer deze zijn uitgevoerd. Alleen staan ze zowel in de grafiek als legenda niet in chronologische volgorde. In de volgende grafiek heb ik de gegevens daarin geplaatst.

Nu is te zien dat het verschil kleiner lijkt te zijn geworden, sterker nog: de PvdA lijkt de SP te hebben ingehaald. Echter, niet alleen het tijdstip verschilt per grafiek. Iedere grafiek is ook nog eens gebaseerd op een ander onderzoek. Nu weet ik niet veel van dit soort onderzoek, maar ik ben er vrij zeker van dat deze vier onderzoekers allen hun eigen specifieke aanpak hebben. Dus wat vergelijken we eigenlijk? Op de website www.peilloos.nl heb ik ook de eerdere resultaten van de gebruikte onderzoekers gevonden. Hieronder per onderzoeker de peilingen vanaf 1 juli 2012 van de PvdA en de SP.

Het blijven natuurlijk peilingen met alle beperkingen van dien, maar door zoveel mogelijk zaken gelijk te houden (ceteris paribus) zijn we op zijn minst in staat om de ontwikkeling in de tijd te zien. Deze laatste grafieken ondersteunen de strekking van het artikel in ieder geval een stuk beter dan het 3D origineel. Met deze laatste grafieken is het direct duidelijk dat het verschil in aantal zetels tussen de PvdA en de SP de laatste weken kleiner is geworden.